1. De eerste stap is het nemen van de maatname.

  • Indien 2Dvoetscan of schuimdoos maatname genomen zonder meer, zal dit resulteren in de zool modelleren vanaf functionele zool door valgus, varus, lengte, breedte, hoogte, elementen, uitsparingen, etc aanpassingen.
  • Indien 3Dvoetscan of schuimdoos maatname genomen vanuit neutraal of gecorrigeerde positie, zal kunnen resulteren in het modelleren van het zolenpaar doormiddel van het voetoppervlak te gebruiken als zool oppervlak.

2. De tweede stap is het scannen van deze schuimdoos op een centrale plaats door 1 persoon.

Deze persoon kan zich hier aan de lopende band mee bezig houden. Een tempo van 1 schuimdoos scannen op 2 minuten is hierbij makkelijk haalbaar (kan ook op 1 minuut).

3. De volgende stap in het fabricatieproces is het modelleren.

Dit kan door een 2e persoon gedaan worden op om het even welke locatie. Het modelleren van een paar zolen vanaf een functionele bibliotheek zool duurt 3minuten 30 seconden. Het modelleren van een paar zolen waarbij het voetoppervlak van de schuimdoos maatname gebruikt wordt als zool oppervlak duurt 4 minuten 30 seconden.

4. Deze zooltjes kunnen vervolgens op de computer in de werkplaats opgehaald worden.

Daar moeten ze ingeladen en doorgegeven worden aan de freesmachine. Aansluitend moet de persoon het nodige materiaal nemen en plaatsen op de freesmachine. Het proces van inladen tot op het moment dat de freesmachine gestart wordt, duurt 5 minuten voor 2 paar op de GP 303. Hetzelfde proces op de grote freesmachine GP 401 duurt 11 minuten voor 10 paar.

5. Bij het freesproces maken we onderscheid tussen grof, normaal en fijne afwerking.

Bij een grof of normale afwerking wordt over het algemeen achteraf nog een bekleding toegevoegd. Bij een fijne afwerking wordt dit niet gedaan. In volgende tabel ziet u de tijd voor de 2 freesmachines voor deze afwerkingen:

  • GP303 (2 paar na elkaar) GP401 (10 paar na elkaar)
  • Grof afwerking 12min/2paar 1u / 10 paar
  • Normaal afwerking 18min/2paar 1u20min / 10 paar
  • Fijne afwerking 24min/2paar 1u40min / 10 paar

6. Het laatste proces is het afwerken van de zolen.

Dit houdt in het uitsnijden van de zolen (2 minuten), het slijpen van het binnenzool model (3 minuten) en het bekleden (9 minuten). Hiervoor +/- 14 minuten tijd nodig om 1 paar zolen volledig af te werken. Al de stappen die hierboven beschreven staan, werden uitgevoerd door dezelfde persoon. Deze gaan echter sneller gaan als er meerdere mensen een eigen taak hebben. Bijvoorbeeld 1 persoon die uitsnijdt, 1 persoon die bijslijpt en 1 persoon die bekleedt.